Op dit moment worden windturbines vaak als de meest groene productie van energie gezien: eenmaal geplaatst zorgen ze voor vele jaren gratis en schone energie. Dit lijkt ook sterk op het verhaal rond nucleaire energie vele jaren geleden. Maar net als vele jaren geleden niemand kraaide om de nucleaire afvalberg, wordt ook nu bewust gezwegen over de afvalberg bij windturbines.
De impact op het milieu begint bij de productie. Windturbines hebben nood aan sterke magneten. Deze neodymium mageneten worden geproduceerd in Batou in China. Bij de ontginning zijn gigantische hoeveelheden giftige stoffen nodig. Volgens Amerikaans onderzoek kost een ton magneet ook een ton radioactief afval. De magneet van één turbine weegt 3 ton dus kunnen we stellen dat er per turbine 3 ton radioactief afval ontstaat.
Het westen verzwijgt dit, zeker omdat het een ver van ons bed show is. China is wereldleider bij de ontginning van deze zeldzamen mineralen, niet omdat die enkel daar te vinden zijn maar omdat ze bereid zijn deze milieuvervuiling te laten plaatsvinden.
Ook na het gebruik laten windturbines een gigantische afvalberg achter. Het grootste probleem zijn de wieken: de wieken worden gemaakt van een verstevigd glasvezel. Hier is nog geen recyclage manier voor. De andere onderdelen vragen gigantische hoeveelheden energie om te kunnen worden gerecycleerd:
Bronnen:
Windenergie in Nederland - de dodelijke keerzijde van windenergie (groene-rekenkamer.nl)
Reactie plaatsen
Reacties